четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Самхейн, Вси Светии, Хелоуин - 31 октомври

Самхейн, по-известен като Хелоуин и Вси Светии, е най-магическото време от годината, когато границата между света на Духа и света на Формата изтънява и почти изчезва. Поканени сме да прекрачим отвъд междата, да се докоснем, макар и за кратко, до фините нива, които имат какво да ни кажат... Сега можем лесно да се свързваме с духовни водачи, да отдадем почит и да контактуваме с близки, които са напуснали физическото измерение. Смята се, че това е и период, в който се освобождават духовете на починали хора.
Подходящо е за природни ритуали и гадаене. Това е началото на Новата година в много магически традиции. Самхейн произтича от англо-саксонските езически обичаи и означава "краят на лятото" и началото на студения сезон. Време, което символизира едно пълно завъртане на годишните времена. Можете да отделите време за равносметка и осмисляне на изминалия цикъл. А също и да попитате вашия оракул за значими предстоящи събития.
Празнувайте последната за сезона жътва и приветствайте настъпващата зима! Подходящо е за дълбоки шамански пътешествия. Използвайте тъмни кристали или вашите най-добри защитни тотеми, за да се защитите от множеството енергии, които са на свобода сега.Тъй като луната днес (31 октомври 2014) е в знака Водолей, вечерта ще наложи желание да се разделим с обикновеното и рутинното в живота. Ще погледнем нещата през нашите идеали, убеждения и принципи и ще поискаме да приложим нови подходи към тази визия – необикновени и нетрадиционни, но и с фокус върху напредъка. Възможно е това да доведе до някои наистина оригинални хрумвания, които да задвижат начинания с изненадващ и за самите нас подход или сфера на действие.

Време за придобиване на познания, за откриване на подходящите учители, за търсене и намиране на информация, за предсказания и кармични прозрения, а също и за работа в групи и колектив. И понеже това е магическата Нова Година - сега е моментът да направите преглед на постигнатото в материален и духовен план и да начертаете вашите магически планове за следващия годишен цикъл. Взаимовръзките между нещата могат да се видят ясно.

Време за празнуване на свещената мъдрост, материалното проявление, растежа, цикличността, края и възраждането отначало. Време за почитане на всеобхватната грижа на майката Земя, за природна магия и лична защита. Макар че денят е под влияние на елемента Въздух, поради лунния знак, Самхейн е вечер на Огъня. Огънят символизира трансформиращата сила, прехода от едно състояние в друго, осветяването, осъзнаването, мощта и защитата. Можете да прилагате всякакви огнени ритуали, както и помощници, асоциирани с елемента Огън, като например свещи, запалена камина, огън на открито, жарава и др. Направете медитации, изпълнени с лице на юг и огнени визуализации. Същността на празника е идеална за пускане и отказване от неща, с които искаме да се разделим. Напишете ги на списък или ги наречете на глас - а после ритуално ги изгорете в камина, огнище, или просто в медитативно състояние.
Можете да използвате сребро, което ни напомня да бъдем по-възприемчиви към енергиите на мъдростта, навлизащи през зимата. Аметистът ни помага да се настроим към по-висшите духовни енергии, които идват с тъмнината на зимния период. Обсидианът и турмалинът ни защитават, а гранитът ни свързва със здравата основа на Земята.

Украсете вашето свещено пространство и дома си със сезонни плодове и зеленчуци, както и с пъстри есенни листа, сухи билки и корени, които ни напомнят да се свържем със силата на приодата. Можете да сложите на трапезата кореноплодни растения и пълнозърнест хляб, собственоръчно омесен. Подходящи са ритуали, които почитат майката Земя и които ни свързват с нейната практическа мъдрост. Тиквеният фенер е традиционен символ на защита от злите сили, но той може да се приеме и като знак за добра реколта. Използвайте тиквата, за да почетете даровете на изобилието. Украсете с венец от бръшлян и лавандула във формата на пентакъл. Лавандулата е отлична за призоваване на невидимите енергии също.Палят се черни свещи за прогонване на злото. Цветовете на празника са златно, бордо, кафяво, зелено, жълто-оранжево и лилаво. Използвайте въображението си и декорирайте дома си според вкуса си.
Запалете златна свещ и омесете питка докато мислите върху вашите пожелания за следващата магическа година. Наречете я и нека бъде! Разчупете питката вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември. Споделете с любимите си хора.
Можете да напишете желанията си за сбъдване на лист цветна хартия и да ги изгорите. Разпръснете пепелта навън сред природата.
Оставете място на трапезата и за вашите починали близки или духовете, на които отдавате чест.
Празнувайте вашата магическа същност с чаша червено вино и дълбоко свързване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете